Hoe wortels correct snoeien?

Let bij het snoeien van wortels op de volgende zaken! Deze gaan jou werk besparen en maken de wortel bovendien gezonder.

Afkappen van een wortel

Wanneer wortels afgekapt worden, zullen de buitenste, jongere weefsels snel reageren om de ‘wonde’ af te grendelen. Hoe meer naar het centrum van de wortel, hoe minder efficiënt de afgrendeling van de wortel gebeurt.

Daarom dus dat de diameter van de weggenomen wortels zo klein mogelijk moet zijn.

Wortelgroei

Je ziet hier een hevige hergroei van fijne wortels, waarna (meestal) één wortel de functie van de weggesnoeide wortel overneemt.

De wortels dicht bij de stam

Indien er dicht bij de stam wortels moeten worden weggenomen, dan zal de hergroei van wortels heviger en uitbundiger zijn. Bovendien vergroot dit ook de kans op rot in de stamvoet.

Net als bij de takken, kan je dus ook best tijdens het groeiseizoen de wortels snoeien. Tijdens deze periode is het afgrendelingsmechanisme van de boom werkzamer en zal de aantasting van de gesnoeide wortel dus beperkt blijven.

De aangroei van wortels

Het toevoegen van wortelbevorderend bodemsubstraat rond de ‘wonde’ van de wortel gaat de hergroei van de wortels versnellen!

Nu, meestal neemt na korte tijd een nieuwe wortel de functie van een weggehaalde wortel over. Denk dus goed na vooraleer je begint te snoeien…

Zo heeft het weinig zin om wortels weg te snoeien die bijvoorbeeld het voetpad omhoog duwen. Door de uitbundige hergroei, kan je zelfs een averechts effect krijgen met nog meer problemen als gevolg.

Twijfel je of je moet snoeien?

Ben je niet zeker of je wel of niet moet snoeien? Laat Curabo iets weten en wij helpen jou op weg. Contacteer ons hier.

Bron: Technisch vademecum bomen. Harmonisch park -en groen beheer.

Op zoek naar deskundig advies over het onderhoud of de verzorging van je bomen?
Of ben je van plan om bomen te vellen maar vraag je je af hoe je dit het beste aanpakt?

Neem vandaag nog contact op met Curabo, de boomverzorger van Limburg en omstreken.