Plantdiepte

Bij het planten worden veel fouten gemaakt met plantdiepte. Bomen worden vaak te diep geplant. Eenmaal geplant moet de wortelhals boven het maaiveld zitten. Slechts enkele centimeters te diep planten kan de boomwortels in de problemen brengen.

Wat als de plantdiepte niet correct is?

Zoals eerder aangehaald groeien wortels vooral in de bovenste bodemlagen omdat daar het meeste neerslagwater en voedingsstoffen te vinden zijn. Het is voor de meeste boomsoorten onmogelijk om nieuwe wortels te vormen op de wortelhals of het onderste gedeelte van de stam als ze te diep geplant worden.

Voor kluitbomen komt het erop neer dat de bovenkant van de kluit slechts met een dun laagje aarde moet bedekt worden en dat de wortelhals zichtbaar is boven de grond. Als de wortelhals niet zichtbaar is, maar in de kluit zit, is de boom in de kwekerij te diep geplant of is er een valse kluit aangemaakt. Dit plantgoed moet dan afgekeurd worden.

Plant de boom iets te hoog

Houd er rekening mee dat de boom na het planten nog zakt, zeker als de bodem van de plantput doorspit werd. Daarom wordt de boom beter 5 tot 10 cm te hoog geplant. Zo levert het nazakken zeker geen problemen op.

plantdiepte boomBij een correcte plantdiepte is de wortelhals net zichtbaar boven de grond.

Bron: Technisch vademecum bomen. Harmonisch park -en groen beheer.

Op zoek naar deskundig advies over het onderhoud of de verzorging van je bomen?
Of ben je van plan om bomen te vellen maar vraag je je af hoe je dit het beste aanpakt?

Neem vandaag nog contact op met Curabo, de boomverzorger van Limburg en omstreken.