Hoever strekken de wortels van een boom?

Je wil de wortelspreiding van een boom kennen wanneer je:

  • infrastructuur wilt aanleggen in de buurt van de boom:
    • een ondergrondse leiding waarvoor een sleuf gegraven moet worden
    • een weg, oprit of pad waaraan aanzienlijke graafwerken te pas komen
  • in de buurt gewassen wilt planten of een gazon wilt aanleggen en hiervoor de nodige voorbereidende grondwerken moet uitvoeren.

Bedoeling is natuurlijk om bij het aanleggen van een weg of van plantvakken zoveel mogelijk uit de wortelzone van de boom te blijven. Maar aangezien je niet direct weet tot waar de wortels van een boom strekken, is dit natuurlijk wel moeilijk. Daarom heb ik voor jou een aantal tips verzameld die jou gaan helpen met het bepalen van de wortelspreiding.

Indien je om praktische redenen toch niet buiten de wortelzone van jouw boom kunt blijven, dan kan je best Curabo contacteren voor vrijblijvend advies.

Laten we van start gaan!

Ronde of piramidale kronen

In de ideale omstandigheden heeft jouw boom vooral een grote horizontale wortelspreiding. De eenvoudigste manier om de oppervlakte die doorworteld is uit te drukken, is door deze in verhouding te stellen tot de kroonprojectie.

Klinkt ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet!

De kroonprojectie is namelijk de schaduw die de boom zou geven wanneer de zon loodrecht boven de boom staat.

 

Boomwortels

De kroonprojectie kan je dan ook als volgt berekenen: 3,14 x kroonstraal2.

De verhouding kroonprojectie/wortelprojectie is bij een goed doorwortelde bodem 1/2 tot 1/3. Bij arme bodems is deze verhouding anders en kan dit oplopen tot 1/4.

Maar let op! De verhoudingen zoals je deze leest en ziet op de afbeelding gelden enkel voor bomen met een ronde of piramidale kroon.

Zuilvormige of afgeplatte kronen

Het resultaat voor bomen met een zuilvormige of afgeplatte kroon ziet er iets anders uit. Zo moet er voor  de berekening van de kroonprojectie rekening gehouden worden met een omrekeningsfactor bij deze bomen.

Volgende formule moet hiervoor worden toegepast: 3,14 x kroonstraal2 x (H/D). Hierbij staat H voor de hoogte van de kroon en D voor de kroondiameter.

Je gaat dus zien dat bij zuilvormige bomen de wortelprojectie veel groter is dan de kroonprojectie.

Wat met andere boomsoorten?

Niet elke boomsoort is natuurlijk gelijk. Ontdek hieronder enkele opvallende kenmerken van de meest voorkomende bomen in België.

Boomsoort: Es

Een es heeft snel groeiende en weinig vertakkende wortels. De wortels gaan hier dus een groot volume in beslag nemen.

Boomsoort: Beuk

Een beuk daarentegen heeft eerder korte, traag groeiende en sterk vertakte wortels. De wortels van deze boom gaan niet veel plaats in beslag nemen en kunnen dus groeien in een beperkt volume.

Conclusie

De lokale groeiomstandigheden kunnen er echter voor zorgen dat de groei van de wortels anders is dan verwacht. Toch mag je gerust van de bovenstaande vuistregels gebruik maken om een beeld te krijgen van de wortelprojectie. Deze gaan jou in de meeste gevallen zeker op weg helpen!

Twijfel je echter over de wortelprojectie van jouw boom of wil je gewoon een boom laten snoeien, vellen of demonteren? Neem dan gewoon contact met ons op en Curabo helpt jou verder.

Bron: Technisch vademecum bomen. Harmonisch park -en groen beheer.

Op zoek naar deskundig advies over het onderhoud of de verzorging van je bomen?
Of ben je van plan om bomen te vellen maar vraag je je af hoe je dit het beste aanpakt?

Neem vandaag nog contact op met Curabo, de boomverzorger van Limburg en omstreken.